sobota, 6 stycznia 2018

Podpłomyki z kminkiem

Skoro mam już patelnię, praktycznie codziennie robię sobie podpłomyki. Najbardziej mi smakują z kminkiem. Robiłem w różnych wariantach i najbardziej mi odpowiada prezentowany teraz. Składniki widoczne na zdjęciu. Soli zapomniałem sfotografować. 
Składniki - mąka, kminek, woda i sól
Do lekko osolonej mąki dodaję kminek i dolewam gorącej (prawie wrzącej) wody. Ugniatam i wyrabiam ciasto. Formuje cienkie placki na wielkość patelni i smażę. Banalnie proste. Ciasto w sumie jak na makaron prawie, bez jajek. 
Placek przed usmażeniem po prawej, po usmażeniu po lewej stronie
Chleba od kilku dni kupuję realnie mniej. Prawdopodobnie na te placki się przerzucę i będę te placki zamiast kupnego chleba jeść. Będę jeszcze kombinować dalej. Następne w kolejności są w wersji z dodatkiem drożdży. A gdy już zacznie się wiosna będę dodawać pokrzywę do ciasta. 

2 komentarze:

  1. Można do ciasta dodać trochę oleju lub masła.

    Pozdrawiam i kibicuję,

    Michał

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za podpowiedź. Spróbuję. Nawet dzisiaj lub jutro. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń